Ekenberg

Då kommer fortsättningen på vår lilla hällristningssafari. Efter Fiskeby for vi vidare till min absoluta favorit lokal Ekenberg. För dom som inte besökt området vill jag tipsa om att när (inte om) ni gör er hällristningssafari i det området så lämpar sig Ekenberg väldigt väl för en medhavd picknickkorg. Ett otroligt lugn infinner sig där och det finn gott om ytor att lägga ut en filt på där inga ristningar finns. Vad finns då här att se? Till att börja med finns den kanske mest kända hällristningen i Norrköping, den så kallade "solbäraren" här. Eftersom Norrköpings kommun har valt just den ristningen som symbol för hällristningar är det ett evigt letande efter den över hela Norrköping och framför allt på Himmelstalund. Kanske ett skepp vore en bättre symbol? Nu vet i alla fall ni om var den finns. Apropå skepp... på hällen finns helt otroliga skeppsristningar! Stora och djupa samt fint utsmyckade. Här finns även det svärd som en gång i tiden gjorde att vi kunde datera hällristningarna till bronsåldern. Figurerna är i huvudsak fördelad i två delar av hällen. Den ena är mitt på den sida man kommer till från stigen dit. Där finner man bland annat dom stora skeppen. Längst upp till högra hörnet av hällen hittar man den andra stora ansamlingen av figurer bland annat "solbäraren".
 
 
 
 
 
 
Först några bredaxlade typer runt ett skepp med människofigurer i.
 
 
 
 
 
 
Ett riktigt stort skepp. Storleken gör att jag inte kan få en bättre bild av alla detaljer om hela skeppet skall vara med i bild.
 
 
 
 
 
 
Väldens första sevärdhetskringla?
 
 
 
 
 
 
Hästar fastspända framför ett skepp. Drog man kanske skeppen förbi fallet vid Fiskeby för vidare färd genom landet?
 
 
 
 
 
 
Ytterligare ett stort skepp. Fin kringla som enda utsmycknad. Tydligt och fint hästhuvud i fören. 
 
 
 
 
 
 
Ett par fotsulor och skålgropar.
 
 
 
 
 
 
En adorant som håller 2 st hjulkors, varav den ena endast har ett streck, i varsin hand.
 
 
 
 
 
 
Fin bild av en hjort?
 
 
 
 
 
 
Ytterligare en kringla. Denna gång i formen av en lussebulle.
 
 
 
 
 
Här har vi då äntligen den berömda solbäraren.
 
 
 
 
 
Vid en första anblick kan man i dessa OS-tider tro att det är gymnastik på programmet men den observante kan se att det är ett spjut som han håller i...
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0