Skador på Himmelstalund

Under året har jag dokumenterat diverse skador vid Himmelstalunds hällristningar. Det är skador och förstörelse på och runt hällristningarna både i själva berget samt på skyltar och gångbanor etc.
 
Det verkar som att det tenderar att uppmana till förstörelse när media skriver om hällristningar i allmänhet men framför allt när det skrivs om förstörelse av dom. Därför känns det lite kluvet att skriva om detta men jag anser ändå att det bör uppmärksammas att det sker. Senaste upptäckten var för ca en vecka sedan då ett flertal "solar" plötsligt uppenbarade sig. I samband med dessa fanns även "P+J" inhugget i berget. Naturligtvis blir alla brott mot fornminneslagen polisanmälda och alla skador på skyltar med mera inrapporterade till berörda myndigheter.
 
 
 
 
 
Lite svårt att se men dom mörka fläckarna och i ramfiguren samt i skålgroparna strax ovan är sot efter en klotgrill som det grillats i utan ben direkt på hällen. Suck... Skada har uppkommit i berget strax intill men inte på själva ristningarna.
 
 
 
 

En av brädorna har mursknat och brytits sönder vid bänken på björnhällen.
 
 
 
 
 
Skylten vid björnhällen är söndersliten. Inte nytt för i år.
 
 
 
 
 
En av dom nya solarna på björnhällen
 
 
 
 
 

 
Initialer för Pucko och Jubelidiot?
 
 
 
 
 
En till av dom nya solarna.
 
 
 
 
 
Här har någon lyft bort en stor tuva från berget uppe till höger i bild. Samma som i besvikelsen över att inte hitta någon hällristning gjorde några solar?
 
 
 
 
 
Området där grästuvan lyftes bort ifrån.
 
 
 
Ska finnas fler bilder men min organisationsförmåga i datorn bör förbättras så jag hittar dom.
 
Det bör även nämnas att nya skyltar ska sättas upp och belysningen skall lagas under augusti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0